تابشی، رسانایی، تبخیر و همرفت از انواع تاسیسات حرارتی هستند که در سال های اخیر توجهات زیادی به خود جلب کرده اند. مهدی عابدی تاسیسات برقی/ سیستم حفاظتی با سلام از سن کودکی مشغول به کار در حرفه برقکاری شدم … نورگیرها و هواکش ها به داخل ساختمان هدایت می کنند وبالعکس یعنی هوای داخل را به خارج ساختمان هدایت می کنند.
اهمیت تأسیسات ساختمان
نقشهکشی و اجرای تاسیسات ساختمانی باید توسط مهندس با تجربه با تکیه به دانش و تجربه انجام شود. دستگاه هایی که با سوخت مایع و یا گاز کار می کنند با توجه به سوختی که استفاده می کنند باید در ارتفاع محل نصب مناسب از سطح دریا, طراحی و ساخته شوند. لوله کشی و کانال کشی و از همه مهم تر نصب و اجرای دستگاه های تاسیسات مکانیکی باید به گونه ای انجام شود تا هیچ گونه آسیبی به اجزای ساختمان از لحاظ ایستایی و از نظر جدارهای مناطق آتش نرسیده و موجب کاهش مقاومت این اجزا نشود. تأسیسات ساختمان، به عنوان قلب تپنده یک ساختمان بوده و یک نیاز اولیه و حیاتی محسوب میشود. کلیه امکانات هر ساختمان، اعم از امکانات سرمایشی و گرمایشی، برقی، روشنایی، صوتی و تصویری، آب و فاضلاب، بهداشتی تا کوچکترین اعضاء مانند انواع ترموستاتدر راستای تأمین آسایش ساکنان آن است.
- عدم رشد قارچ و ویروس روی تجهیزات گرمایشی و سرمایشی در تاسیسات حرارتی نیز از مسائلی است که وابسته به کیفیت هوای داخلی است، برای طولانی کردن عمر مفید تجهیزات تاسیسات حرارتی باید فیلترهای آنها به موقع تعویض شود.
- البته اگر از جکوزی های خانگی استفاده کنید، نیازی به این بخش نیست، چون جکوزی های خانگی همانند وان به دو صورت قابل حمل و ثابت طوری طراحی می شوند که فقط باید آن ها را در مکان مورد نظر نصب و راه اندازی نمود.
- سیستم سرمایشی هم از گذشته تا الان، از کولر آبی به کولر گازی و هواساز تغییر کرده است.
- سیستمهای برق در تاسیسات الکتریکی باید توسط مهندس برق طراحی شود ولی دانستن اطلاعاتی مانند محل تجهیزات روشنایی، خروج و محل توزیع برق و کلیدها برای مهندسان طراح و معمار ضروری است تا بتوانند عملکرد آنها را کنترل کنند.
در نتیجه هزینه های قبوض و یا تعمیر سیستم های تاسیساتی نیز کم تر خواهد شد. تاسیسات مکانیکی که به باور بسیاری از افراد اصلیترین بخش تاسیسات ساختمانی است و قلب تپنده آن محسوب میشود. این نوع از تاسیسات ساختمانی به زندگی ساکنان به شدت گره خورده و وجود کوچکترین خللی در آن میتواند منجر به بر هم خوردن روال زندگی افراد شود. اول از همه باید بدانید که تاسیسات ساختمانی انواع مختلفی شامل میشود. هر کدام از انواع تاسیسات ساختمانی دارای اجزای مختلف و بخش بندیهای متنوعی هستند که در این بخش به معرفی هر یک خواهیم پرداخت.
تأسیسات گرمایشی عمده ای که در ساختمان ها استفاده می شوند، موارد زیادی را ازجمله سیستم شوفاژخانه در ساختمان های قدیمی و سیستم پکیج در ساختمان های جدید در برمی گیرند. در یک سازه ممکن است از تأسیسات گرمایشی دیگری مثل انواع هیتر نیز استفاده شود. امروزه سیستم های گرمایشی و سرمایشی تبدیل به تجهیزات ثابت و بخشی از زندگی روزمره ما شده اند و در هر مکانی استفاده از آن ها ممکن است. وجود این تأسیسات در ساختمان ها بسیار مهم است و نقش بسیار پررنگی در انتخاب ساختمان توسط ساکنین دارد. در اکثر کشورها مهم ترین نکته برای ساخت ساختمان تأسیسات می باشد که بازرس ها بیشتر روی این موضوع تمرکز دارند.
به این صورت که با استفاده از آب گرم و آب سرد که از طریق چیلرها و بویلرها تولید می شود می توان به عنوان قسمتی از سیستم های تهویه در گرم کردن کویل ها و یا کویل های خنک کننده استفاده نمود. در عوض آب گرم را می توان جهت تامین سیستم هایی مثل رادیاتور و یا گرمایش از کف استفاده کرد. حال که به اهمیت تأسیسات پی بردیم بهتر میتوانیم متوجه اهمیت کارشناس تأسیسات، که مسئولیت طراحی، نصب و راهاندازی، و پشتیبانی از سیستمهای تأسیساتی را برعهده دارد، شویم. معمولاً پلهبرقی در اماکنی نصب میشود که یا امکان استفاده از آسانسور وجود نداشته نباشد، یا آنکه حجم تردد بسیار بالاتر از ظرفیت آسانسور باشد.
رازهای اجرایی در تاسیسات ساختمانی چیست؟
وجود دیگ، مخزن، مشعل، پمپ های سیرکولاتور، منابع کویلی، دوجداره و انواع تجهیزات دیگر در این سالن بزرگ وجود دارند. به بیان ساده تر، تجهیزات باعث افزایش رفاه و آرامش افراد در ساختمان می شود. هر زمان نامی از تاسیسات را شنیدید، مطمعن شوید که پای لوله و انواع لوله کشی در میان است. پایپ یا همان لوله کشی در مجله خبری رادیاتور بسیاری از صنایع دیگر مانند پتروشیمی، نفت، گاز، فاضلاب و حتی مواد غذایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. اهمیت و حساسیت بحث تهویه مطبوع در بیمارستان سبب شده است که طراحی تاسیسات مکانیکی آن را از پیچیدگی خاصی برخوردار کند. تاسیسات الکتریکی مدار انشعابی دارد تا برق فضاهای داخلی ساختمان را تامین میکند.
آن ها در مکان های تعبیه شده برای جمع آوری آب مورد استفاده قرار می گیرند. لوله کشی های آتشنشانی و نصب و اجرای آن ها به منظور حفظ امنیت در ساختمان نیز جزو تاسیسات است. تاسیسات بهداشتی از مهمترین بخشهای تاسیسات ساختمانی مکانیکی است و در واقع همان سیستم آب و فاضلاب است. برای جابهجایی آب در ساختمان دو سیستم در تاسیسات بهداشتی وجود دارد که به صورت موازی و هماهنگ عمل میکنند. یک شبکه از تاسیسات بهداشتی آب آشامیدنی را تامین میکند و شبکه دیگر تاسیسات بهداشتی مواد ضایعات در لولهها یا همان فاضلاب را خارج میکند.
کنترل پنل اعلام حریق متعارف سیستمی اتوماتیک، ساده و قدیمی است که هنوز هم در مکان های زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. این سیستم بر اساس جریان عبوری از مدار خود کار می کند، یعنی در حالت عادی از دتکتورهای نصب شده در مدار جریان کمی عبور می کند، اما وقتی حریق اتفاق بیوفتد، جریان عبوری از مدار زیاد شده و به این ترتیب اعلام حریق رخ می دهد. بخش مهم آبنما و فواره حوضچه است که می تواند از جنس پلاستیک، فولاد و یا بتن ساخته شود.
در سیستم فاضلاب سرویس های بهداشتی به دلیل تجزیه ضایعات در لوله ها، گازی به وجود می آید که برای جلوگیری از ورود آن به بخش های داخلی ساختمان باید از تله، سیفون یا آب بندهای مختلف در داخل اتصالات لوله ها استفاده شود. به طورکلی تأسیسات ساختمان به دو نوع مکانیکی و الکتریکی تقسیم می شود و هرکدام از این موارد از زیرمجموعه ها و تجهیزات خاصی تشکیل شده اند. امروزه در ساخت وساز ساختمان به ظاهر و نمای آن توجه بسیاری می شود، درصورتی که با توجه به محدودیت انرژی در کشور، طراحی و کاربرد صحیح تأسیسات مهم ترین بخش ساختمان است که نیاز به توجه دارد و کمتر کسی به آن توجه می کند. وجود تأسیسات ساختمانی باعث می شود تا شرایط رفاهی برای ساکنین یک سازه فراهم شود. تأسیسات ساختمان در همه ساختمان ها باید به صورت اصولی و مهندسی شده، طبق نقشه و معماری ساختمان اجرا شود تا بهترین بازدهی را داشته باشند.